Δόντι εκτός στόματος-Βγήκε το δόντι μου
Pattern Bg

Ως εκγόμφωση ορίζεται η πλήρης έξοδος του δοντιού από το στόμα του ασθενή μετά από κάποιον τραυματισμό. Η  θέση του δοντιού στο στόμα είναι κενή και αιμορραγεί. Στην περίπτωση αυτή είναι σημαντικό να επισκεφτείτε άμεσα έναν Οδοντίατρο, Ενδοδοντολόγο ή Παιδοδοντίατρο σε περίπτωση που ο ασθενής είναι παιδί. Ο χρόνος που το δόντι παραμένει εκτός στόματος είναι κρίσιμος! Ιδανικά θα πρέπει το δόντι μέσα σε χρονικό διάστημα 30 λεπτών να έχει επανατοποθετηθεί στη θέση του.

Καθοριστικής σημασίας είναι ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσετε το περιστατικό αυτό μέχρι την προσέλευσή σας στον Οδοντίατρο. Το δόντι πρέπει να χειρίζεται με πολύ ήπιες κινήσεις αποφεύγοντας το άγγιγμα της ρίζας του δοντιού. Στην περίπτωση που έχει έρθει σε επαφή με μολυσμένη επιφάνεια μπορεί να ξεπλυθεί για λίγα δευτερόλεπτα κάτω από κρύο νερό και στη συνέχεια να επανατοποθετηθεί πίσω στη θέση του στο στόμα όσο πιο άμεσα γίνεται ακόμα και αν παρατηρείται αιμορραγία. Για να διατηρήσετε το δόντι στη θέση του, μπορείτε να κλείσετε το στόμα με μια βρεγμένη γάζα, ένα μαντήλι ή  μια χαρτοπετσέτα μέχρι την προσέλευσή σας στον Οδοντίατρο.

 

Pattern Bg

Στην περίπτωση που η επανατοποθέτηση του δοντιού στη θέση του δεν είναι εφικτή, μπορείτε να τοποθετήσετε το δόντι μέσα σε  κάποιο μέσο διατήρησης (γάλα, σάλιο ή νερό) και να γίνει τηλεφωνική κλήση σε κάποιον Οδοντίατρο για εξήγηση των πρώτων βοηθειών μέχρι την προσέλευση στο οδοντιατρείο. Το γάλα αποτελεί την καλύτερη επιλογή γιατί θα διατηρήσει τα κύτταρα του δοντιού στην επιφάνεια της ρίζας ζωντανά για λίγες ώρες μέχρι να γίνει η επανατοποθέτηση από τον οδοντίατρο. Εναλλακτική λύση είναι να τοποθετηθεί το δόντι στο στόμα του ασθενή και να διατηρηθεί στο σάλιο μέχρι να γίνει η επίσκεψη στον οδοντίατρο και η επανατοποθέτησή του. Το νερό της βρύσης αποτελεί την τελευταία επιλογή κατά σειρά προτεραιότητας σε  περίπτωση που οι δύο προηγούμενες δεν είναι εφικτές.

Η άμεση επανατοποθέτηση του μόνιμου δοντιού στην αρχική του θέση είναι πολύ κρίσιμη για την μακροπρόθεσμη διατήρηση και λειτουργική διαβίωση του δοντιού στο στόμα του ασθενή 

 

Εάν δεν γίνει επανατοποθέτηση στο σημείο του τραυματισμού, ο Οδοντίατρος θα το καθαρίσει προσεκτικά και θα το τοποθετήσει πίσω στην αρχική του θέση. Η ακινητοποίηση με ειδικό ορθοδοντικό σύρμα  για μερικές εβδομάδες είναι απαραίτητη. Πολλοί παράγοντες, όπως ο χρόνος που μεσολαβεί από τον τραυματισμό μέχρι την επαναφύτευση του δοντιού, το μέσο διατήρησης του δοντιού μέχρι την επαναφύτευση και η ηλικία του ασθενή θα καθορίσουν το σχέδιο θεραπείας και την πρόγνωση του δοντιού. Τα μόνιμα δόντια συνήθως λαμβάνουν ενδοδοντική θεραπεία 10-14 ημέρες μετά την επαναφύτευση για να μειωθούν οι πιθανότητες μετατραυματικών επιπλοκών.

Τα νεογιλά (παιδικά) δόντια δεν πρέπει να επανατοποθετούνται στη θέση τους καθώς υπάρχει κίνδυνος μετατραυματικών επιπλοκών στο υπό ανατολή μόνιμο δόντι.