Οδοντικό τραύμα
Pattern Bg

Το οδοντικό τραύμα είναι μία από τις πιο ατυχείς και δυσάρεστες καταστάσεις που μπορεί να βιώσει κανείς κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Τα περισσότερα οδοντικά τραύματα συμβαίνουν κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, ωστόσο άνθρωποι όλων των ηλικιών μπορεί να υποστούν οδοντικό τραυματισμό. Tο οδοντικό τραύμα μπορεί να έχει εκτός από σωματικές, ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

  • Οδοντικό τραύμα σε μόνιμα δόντια
  • Οδοντικό τραύμα σε παιδικά δόντια
  • Χωρίς οδοντικό τραύμα

 

 

 

Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, ο μέσος όρος τραυματικών βλαβών σε μόνιμα δόντια παγκοσμίως ανέρχεται στο 15,2% ενώ σε νεογιλά (παιδικά δόντια) ανέρχεται στο 22,7%.

 

 

Pattern Bg

Οι κυριότερες αιτίες πρόκλησης οδοντικού τραύματος είναι οι αθλητικές δραστηριότητες, οι πτώσεις, τα τροχαία ατυχήματα και η σωματική βία. Ανεξαρτήτως, όμως, της αιτίας ο τύπος του τραύματος, η θέση και η σοβαρότητα της βλάβης θα καθορίσουν τη θεραπεία που είναι απαραίτητη για τη διατήρηση και τη βιωσιμότητα του δοντιού στο στόμα του ασθενή. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις μαζί με το τραυματισμένο δόντι μπορεί να υποστούν απαρατήρητες τραυματικές βλάβες και τα παρακείμενα δόντια. Οι βλάβες αυτές για να διαγνωσθούν προϋποθέτουν ενδελεχή οδοντιατρική εξέταση.

Η πλειοψηφία των οδοντικών τραυματισμών είναι ρωγμές και μικρά σπασίματα της μύλης του δοντιού (το τμήμα του δοντιού που φαίνεται στο στόμα). Λιγότερο συχνά ένα δόντι μπορεί να μετακινηθεί από τη θέση του και σε σπάνιες περιπτώσεις να βγει εντελώς εκτός στόματος.

Ανεξαρτήτως της σοβαρότητας του τραύματος απαιτείται άμεση αξιολόγηση της κατάστασης από έναν Οδοντίατρο, Ενδοδοντολόγο ή Παιδοδοντίατρο σε περιπτώσεις που ο ασθενής είναι παιδί.

Αξίζει να διατηρήσουμε τα φυσικά μας δόντια μετά από έναν οδοντικό τραυματισμό

Pattern Bg

 

Η Ενδοδοντία είναι η ειδικότητα της οδοντιατρικής που εξειδικεύεται στη διάγνωση και αντιμετώπιση του οδοντικού τραύματος σε ενήλικες. Με την εφαρμογή εξειδικευμένων τεχνικών και τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας υπάρχει δυνατότητα παροχής υψηλού επιπέδου φροντίδας με σκοπό τη διάσωση και διατήρηση των φυσικών μας δοντιών. 

 

Pattern Bg

Η διάσωση των φυσικών δοντιών
με ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση)
έχει πολλά πλεονεκτήματα:

  • Λειτουργική μάσηση
  • Φυσικό αισθητικό αποτέλεσμα
  • Προστασία παρακείμενων δοντιών