Η συνηθέστερη αιτία πρόκλησης οδοντικού τραύματος στα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι οι πτώσεις λόγω μη ικανοποιητικού ελέγχου της βάδισης. Παρ’ όλα αυτά οι τραυματισμοί αυτοί δεν πρέπει να πανικοβάλλουν τους γονείς, καθώς στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι ήπιοι και πλήρως αντιμετωπίσιμοι.
Η αντιμετώπιση κρίνεται κατά περίπτωση ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα του τραύματος. Εάν πρόκειται για μικρά κατάγματα, αυτά μπορούν να αποκατασταθούν προσωρινά με εμφρακτικά υλικά από έναν Παιδοδοντίατρο ή έναν Γενικό Οδοντίατρο. Σε περιπτώσεις μετακίνησης του νεογιλού δοντιού σε άλλη θέση πέραν της φυσιολογικής, η επιβίωσή του θα εξαρτηθεί από την σχέση που έχει το νεογιλό δόντι με το επερχόμενο μόνιμο. Σε πλήρη εκγόμφωση του νεογιλού δοντιού (δόντι εκτός στόματος), η επανατοποθέτησή του πίσω στον φραγμό αντενδείκνυται λόγω πιθανής πρόκλησης βλάβης στο υπό ανατολή μόνιμο δόντι.
Εάν παρατηρήσετε μεταβολή στο χρώμα του νεογιλού δοντιού από λευκό σε γκρι/ μπλε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα νέκρωσης του πολφού (νεύρου). Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητο να γίνει μια λεπτομερής οδοντιατρική εξέταση, προκειμένου να καταρτιστεί ένα σωστό σχέδιο θεραπείας με επανελέγχους και να διασφαλισθεί η υγεία και η ακεραιότητα των επερχόμενων μόνιμων δοντιών στο στόμα του ασθενή.